Lutfen Tiklayin

İpek yolundan sanal pamuk hattına

Koç ve Çalık grupları, pamuk alım satımının yapılacağı elektronik pazar yeri Kotonline’ı Aralık ayında faaliyete geçirecekler.

Haber Merkezi

Tekstil alanında faaliyet gösteren Çalık Grubu ile Koç Grubu Türkiye’yi bölgenin pamuk merkezi yapmayı amaçlayan e-pazaryeri Kotonline projesinin tanıtımını yaptı. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, tarihi ipek yolundan sonra aynı bölgeyi kapsayan Kotonline projesiyle pamuk hattını oluşturacaklarını söyledi.

Kotonline Çalık Yatırım Bankası ve Koç.net’in ortak girişimiyle pamuk alım satımının yapılacağı ilk elektronik pazar yeri olarak tanımlanıyor. Pamuk alanında B2B’nin ilk örneği olacağı da belirtilen Kotonline pamuk alıcısını ve satıcısını güvenli bir ticaret ortamında buluşturmayı hedefliyor.

Söz konusu çalışmada öncelikle B2B alanındaki pazar yeri sayısını artırmak amaçla Agromarket adında bir şirket kuruldu ve Kotonline şirketin ilk ürünü. Agromarket’e Koç Grubu’ndan Koç.net, Çalık Grubu’ndan ise Çalık Yatırım Bankası, Gap Pazarlama, Gap İplik ve Güneydoğu İplik ortak.

Koç Bilgi Grubu ve Koç.net Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç topluluğu olarak 1997 yılında Türkiye’nin ilk çevrimiçi süpermarketi Migros Online’ı, 1998 yılında Demirdöküm’de ilk bayi yan sanayi B2B uygulamalarını, 1999 yılında Internet’teki ilk alışveriş merkezi Kangurum’u ve 2000 yılında da Türkiye’nin ilk elektronik pazar yeri olan Kotonline’ı gerçekleştirdiklerini iddia etti. Koç, elektronik pazar yerlerinin kurulmasına yönelik çalışmalarının devam edeceğini de belirtti.

Kotonline’a üye olan pamuk üreticileri ve pamuk alıcıları, www.kotonline.com adresinden her gün aynı saatte gerçekleşecek olan alım-satım seansında güvenli bir biçimde alışveriş yapabilecekler. Satıcılar ve alıcılar, o gün içinde oluşmuş fiyatların yanı sıra satışa sunulan pamuğun tüm özelliklerini de öğrenebilecekler. Üyelikle çalışacak olan sistemin test çalışmalarının devam ettiği ve Aralık ayı itibariyle uygulamaya geçeceği de öğrenildi. Kotonline yatırımının bundan sonraki süreçler de dahil olmak üzere 2 milyon dolar olduğu ve önümüzdeki dönemde borsaya açılabileceği de belirtildi.

Öte yandan Koç.net Genel Müdürü Bülent Yıldırım ise Kotonline projesinde, uygulama geliştirme, veritabanı, sistem bütünleştirme, web tasarımı, banka bağlantısı ve iletişim altyapısının Koç.net tarafından sağlandığını kaydetti. Ayrıca sistemin 7 x 24 yönetimi ve işletiminin de yine Koç.net tarafından yapılacağı belirtildi. Yıldırım, “Türkiye’nin ilk B2B pazaryeri olan Kotonline, Türk ekonomisine ve tarımına daha iyi ve verimli hizmet verebilmek amacıyla kurulmuştur. Sektöründeki çok önemli bir açığı kapatacağına inanılan bu projede hedeflenen kitle pamuk üreticileri olduğu kadar, iplik, tekstil ve yan sanayilerini de değer zincirinde içerecektir. Koç.net misyonu ve vizyonu doğrultusunda Kotonline benzeri projelere teknolojik altyapı sağlamayı sürdürecek” dedi.

Ali Koç: “Pazar yerlerinin sayısı artacak”

Ali Koç, yeni ekonominin varolan şirketlere büyük fırsatlar sunduğunu eğer bu şirketlerin teknolojinin sunduğu olanaklarla yeni iş yapma kültürüne uyum sağlarlarsa yeni ekonominin de en büyük oyuncuları olacaklarını söyledi. Türkiye’de gerek yerel şirketlerin gerekse uluslararası üretici şirketlerin yatay ve dikey pazar yerleri oluşturmaya çalıştıklarını ancak bu çalışmalar arasında en ileri noktada olan projenin Kotonline projesi olduğunu belirten Koç, çeşitli sektörlere yönelik pazar yerleri sayısının artacağını da kaydetti. Ali Koç yeni ekonominin kuralları konusunda ise şunları söyledi;

“Internet ve yeni ekonomi kavramları her geçen gün daha fazla önem kazanarak hayatımıza giriyor. Şüphe yok ki bu kavramların başında da elekronik ticaret beklentileri geliyor. Her sene katlanarak artan Internet üzerindeki ticaret hacimlerinin büyük kısmı B2B dediğimiz kurumlararası işlemlerden, diğer bir deyişle zaten mevcut olan tüketimin yeni teknolojiler sayesinde yeni platformlara taşınmasından geliyor. Bu yeni kanallar sayesinde şirketler eskisinden çok daha verimli, şeffaf ve rekabetçi olacaklar. Koç Bilgi Grubu olarak en büyük avantajımız Türkiye’nin en büyük değer zincirlerini bünyesinde barındıran Koç Topluluğu’nun bir kolu olmamızdır. B2B alanında gerek mecvut işlerimizi online hale getirerek verimliliğimiz artırmayı ve gerekse başka sektördeki ortaklarımızla pazar yerleri yaratmayı hedefliyoruz.”